subota, 26. svibnja 2012.

Posao i oglasi


Današnja situacija na tržištu rada čini se kao da nikada neće prestati, nezaposlenih je sve više, a kraj tome se baš ne vidi tako skoro. Ali, zato se pojavljuje sve više portala na kojima se posao nudi.

Bika (skraćeno od biram karijeru) ime je portala koji nam omogućuje da možda, samo možda pronađemo posao, posao u svojoj struci.  Također, poslove možemo tražiti i na mnogim dugim portalima kao npr. posao 123, svojevremeno vrlo popularnom portalu moj-posao, a u zadnje vrijeme i na Njuškalu.
Čini mi se da je u zadnje vrijeme sve više web portala koji se bave objavljivanjem oglasa za posao i koji pokušavaju pomoći nam u poslovnom pogledu.
Dakle, što ti portali nude?
Neki nude samo oglase, neki nam omogućuju da kreiramo svoje poslovne profile i na njima ostavimo svoje životopise tako da ih potencijalan poslodavac vidi ili da ih pošaljemo direktno poslodavcu na e-mail. Poslodavac najčešće odgovara automatskom porukom o tome da je zaprimio poruku te da će se, ukoliko uđemo u uži izbor, javiti i pozvati nas na intervju.
Također portali donose vijesti koje se događaju na tržištu rada, omogućuju nam da budemo uvijek u toku, praćenje situacije, djelovanje u skladu s njom.
Ti portali sve su sličniji društvenim mrežama, pa postoje profili korisnika, komunikacija između korisnika, postavljanje fotografije, životopisa, interesa … Drugim riječima cijela poslovna mreža.
Čini se kao da više ni potencijalni posloprimci, ni poslodavci, ne moraju gubiti vrijeme tražeći po oglasima već samo pogledati neki od portal i kliknuti na pravo mjesto.
Tako se na prvi pogled čini, klik posao info, klik info posao, klik tu, klik tamo, jednostavno a opet … nezaposlenost raste !?!