utorak, 21. kolovoza 2018.

Hi-tech hrana ili znanost kuhanja

Konstantno pokušavam povezati, spojiti ove dvije divne stvari koje obožavam. Tehnologija i kuhinja/hrana.
Točnije, u kuhinji sam htjela malo tehnologije, informatike ili nečeg sličnog, a ne samo kurkume, dekadentnih banana ili češnjaka i kad ... napokon nađem tako nešto.
Eto, kad jedan od Microsoft ljudi pokrene projekt znanstvenog pristupa kuhanju, iz toga ne može izaći ništa drugo nego znanost kuhanja.
Vjerojatno bi se mnogim informatičarima dopala kuhinja tehničkog direktora Microsofta, jer na takvu prostoriju za kuhanje bi bio ljubomoran i znanstveni laboratoriji za svemirsku tehnologiju.
Nathan Myhrvold je 2006. god. otišao iz Microsofta, pokrenuo projekt Modernist Cuisine pa taj svoj rad posvetio znanosti kuhanja. Znala sam da je kuhanje umjetnost, ali evo s obzirom da dr. N. Myhrvold, bivši CTO iz Microsofta može kuhati na hi-tech način, sada svi vidimo kako u kuhanju ipak ima više znanosti nego što se čini na prvi pogled ;)
Nathan Myhrvold je napisao kuharicu Modernist Cuisine koja  se bavi cijelom povijesti, teorijom, praksom i tehnologijom kuhanja s detaljnim objašnjenjima toga što se namirnicama dešava dok su u našim rukama. Kuharica je izdana u 6 dijelova, a veliki dio nje čine recepti koji spajaju revolucionarne metode obrade hrane, jako jednostavna jela koja možemo pripremati u našoj kuhinji, znači at home i ona za koja bi nam trebala oprema dostojna svemirske agencije ili velikog tehnološkog sveučilišta. Myhrvold je u Seattleu napravio veliki kompleks, znanstveni kuharski laboratorij, sve to u svrhu pisanja i istraživanja za svoju Kuharicu, u kojem, uz pomoć raznih vrsta znanstvenih metoda i metoda visoke tehnologije, nastaju nevjerojatna jela. Ta kuharica otvara jedan potpuno novi svijet kulinarskih mogućnost i inovacija za sve strastvene i/ili znatiželjne kuhare.
Recepata ima mnoštvo, popis metoda i jela jako je velik, a svi koji su probali ta jela napravljena sofisticiranom opremom, uz pomoć znanstvenih metoda naprosto su oduševljeni. Mislim da probati maslac od graška koji ima samo 3% masnoće mora oduševiti svakoga. 
Ima stvarno svega, od riba i mesa na razne načine, salata, sladoleda, razne tjestenine i riže, uskršnjih jaja, francuskih tostova ...
U Kuharici su i specijaliteti koji se kuhaju vakumirani na niskim temperaturama, satima pa čak i danima, jela za spremanje kojih se koriste elektromagnetski pulsevi, bio kemijske reakcije i metode, laseri ... 
Prva naklada tiskanog izdanja Modernist Cuisine dosta je ograničena, u prodaji je trenutno tek 6000 komada, no cijena je od 460 $ do 640 $, pa to i ne čudi. Ustvari, to je najskuplja kuharica na svijetu. Tko bi kupio najskuplju kuharicu na svijetu? Ja sigurno bih da su mi uvjeti drugačiji, a Myhrvold kaže da je ta kuharica namijenjena šefovima kuhinja koji žele svoje kuhanje podići na viši stupanj.
Viši stupanj kuhanja ili viši tehnološki stupanj? Vjerojatno oboje ;)
Sigurno će biti i onih koji će je  nabaviti za potrebe kućnog eksperimentiranja s modernom, pravilnom i potpuno drugačijom zdravom prehranom.
Neke dodatne informacije o Modernist Cuisine možete pročitati i u ovom PDF-u.
Pet knjiga Modernist Cuisinea se nalaze u akrilnoj kutiji, a šesti dio je u stvari manual za kuhanje, spiralno uvezen, nepromočiv i vodootporan jer se koristi tijekom samog kuhanja.
Čini se kako je on takvim hi-tech kuhanjem uspio čak dodatno začiniti znanost ;)
A kako ovaj post ne bi prošao baš bez ijednog recepta, ovdje imamo njegov recept za klasični pizza sauce.
Ili ako hoćete moju, možda običnu, ali Paleo pizzu.