ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

Upoznavanje preko Interneta i triler


O kaznenom zakonu vezanom uz internet pisala sam u prošlom postu “Post no evil”, ali da hakiranje nije baš preporučljivo i da nije nimalo legalno, znaju svi otkad je interneta kao takvog.
Ovo baš i nema veze s tim Zakonom, ali dvojica hakera su se sjetila s američkih servera firme Sony/ATV Music Publishing skinuti neobjavljene snimke među kojima se nalaze i pjesme Michaela Jacksona.

Navodno se radi o 8.000 pjesama izvođača s kojima Sony/ATV ima ugovore i za to će dvojica hakera odslužiti 100 sati društveno korisnog rada
Nisam baš našla koji su sve izvođači, osim Michaela Jacksona, u pitanju, ali pisalo je da ukradena “roba” sadrži završene i nezavršene pjesme, video klipove, materijale za omote, matrice

Meni kazna koju su dobili i ne zvuči baš jako loše, ali s obzirom da Sony ima sedmogodišnji ugovor za izdavanje materijala Michaela Jacksona, možda bi sam Sony mogao proći dosta lošije. 

Njih dvojica su se upoznali preko neta, a nakon što je Sony alarmirao britanske službe o provali u svoje servere su uhapšeni.
Dogovarali su prodaju tih datoteka ili su htjeli ponuditi razmjenu, a podaci o svemu tome bili su u njihovim zaplijenjenim kompovima.
Isprva su naravno tvrdili da su nevini i da "ne bi napravili ništa što bi nanijelo štetu muzičkoj ostavštini Michaela Jacksona".
Ipak, prošle su godine, priznali krivnju za "neovlašten pristup kompjuterskom materijalu".

A ja vama postam jedan triler. To nije evil i sasvim je legalno ;